Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłosił nowy jesienny konkurs pn. „Domowe przetwory w kolorach jesieni – konkurs na przepis ze zdjęciem”, którego celem jest dokumentacja tradycyjnych i nowoczesnych domowych sposobów utrwalania żywności oraz ich szeroka popularyzacja.
Organizator zaprasza Koła Gospodyń Wiejskich, sadowników, gospodarstwa domowe, społeczności lokalne z obszarów wiejskich, kluby i świetlice do podzielnia się przepisami i zdjęciami przetworów na zimę! Dla autorów najciekawszych przepisów przewidziane są nagrody pieniężne.
Jesień to czas robienia zapasów na zimę. W tym okresie wiele osób sięga do domowych receptur na sprawdzone przetwory. To idealny moment, aby pozyskać te przepisy i udokumentować zwyczaj robienia domowych zapasów.
Pokażcie jak przygotowujecie się do zimy!
Czy robicie przetwory, a może suszonki, czy soki? Jaki jest Wasz sposób żeby zachować ten niepowtarzalny smak owoców, warzyw i ziół? Podzielcie się z nami swoimi przepisami na dżemy, marmolady, kompoty, pikle czy soki? Zaprezentujcie nam szczyt “listy przebojów” swojej słoikowej półki z przetworami. Opowiedzcie nam o swoich rodzinnych tradycjach.
Wszystkie przetwory mile widziane! Szczególnie ciekawi nas czy korzystacie z darów lasu i łąki (jak na przykład: jarzębina, głóg, żurawina, borówki, czarny bez, kalina, pigwa, orzechy, arcydzięgiel, jeżyny, róża itp.). Liczymy na zgłoszenia od Bałtyku do Tatr – na piękne kolorowe zdjęcia, przepisy wzbogacone o krótkie historie, jak zagościły na waszych stołach.
Przepisy i zdjęcia jesiennych przetworów można wysyłać do 6 grudnia 2020 roku. Ocenie będą podlegać: oryginalność przepisu, wpisanie się przepisu w cele i idee konkursu, jakość i estetyka zdjęcia przedstawiającego efekt końcowy.
Zgłoszenia do Konkursu należy przesyłać na adres: kulinaria@nikidw.edu.pl na zasadach wskazanych w Regulaminie.
Zapraszamy do udziału!